Back

Kovas/Corvus frugilegus

main image decoration

29.

Varnos dydžio. Kūno ilgis 46 cm, sveria apie 400 g. Visas juodas, melsvo metalo žvilgesio. Snapo pamatas ne plunksnuotas, balsvas. Laikosi būriais.

Balsas lyg prikimęs „kraa“ ar „krio“.

Lietuvos ornitologų draugija kovą paskelbė 2014 m. paukščiu. Prie to prisidėjo ir Plungės gamtos mylėtojai, nuolat informuodami ornitologus apie Plungės parke šaudomus paukščius. Kovai pastebimai nyksta ir visoje Europoje dėl pesticidų naudojimo žemės ūkyje, žmonių nepakantumo. Lenkijos ornitologai siekia įtraukti kovą į saugomų rūšių sąrašą. Lietuvoje kovas nuo seno buvo laikomas pavasario pranašu, nuolatinis žmonių palydovas. Yra keletas švenčių, susijusių su kovais.

Sutinkamas priemiestiniuose miškuose, parkuose, laukuose. Peri didelėmis kolonijomis. Lizdus krauna aukštuose medžiuose, kurių būna iki keliolikos viename medyje. Mėgsta nugvelbti statybines kaimyno lizdo medžiagas, todėl nuolat girdisi triukšmas. Plungės parke gausesnė kovų kolonija įsikūrusi pietrytinėje pusėje.

Minta vabzdžiais, sliekais, grūdais, maisto atliekomis.


Gana dažnas, galima pastebėti visus metus, didesnė dalis paukščių išskrenda žiemoti į šiltesnius kraštus.