Naminė pelėda/Strix aluco


35.
Didesnė už varną. Kūno ilgis 38 cm, sveria apie 500 g. Pelėdų būna dviejų spalvų: pilkos ir rudos. Pilkosios viršutinė pusė pilka su išilginiais ruoželiais ir skersiniais dryžiais, ant pečių didokos baltos dėmės. Skruostai pilkšvi su neryškiais tamsesniais ratais. Apatinė pusė balsva, išmarginta išilginėmis juosvomis dėmėmis ir skersinėmis atšakomis. Kojos plunksnuotos iki nagų. Snapas gelsvas, akys juodos. Rudosios pelėdos vietoj pilkos spalvos vyrauja ruda. Nesunku pažinti iš didelės apvalios galvos, trumpos uodegos. Nuo apuoko ir balinės pelėdos galima atskirti tuo, kad neturi „ausų“.
Balsas – veisimosi laikotarpiu patinas šaukia „hu-hu-huu“, patelė – „kuvik-kuvik“.
Dažna, visur paplitusi. Sėsli. Gyvena įvairaus dydžio miškuose, parkuose, senų medžių alėjose, prie didesnių gyvenviečių. Plungės parke vėlai vakare gali girdėti ūbaujančią šiaurės vakarų, mažiau sukultūrintoje dalyje. Minta dažniausiai peliniais graužikais.
Peri medžių drevėse, inkiluose, senuose varnų, šarkų lizduose, namų palėpėse, bokštuose.

