Rudagalvis kiras/Larus ridibundus


26.
Maždaug varnos dydžio. Kūno ilgis 37 cm, sveria 260-330 g. Galva tamsiai ruda, kavos spalvos. Nugara ir sparnai pilki, priekinis sparno kraštas baltas; sparnų galai juodi. Likusi kūno dalis balta. Snapas ir kojos raudonos. Poilsio apdaru galva balta su tamsia dėme prie akių. Vikrus, daug skraido. Laikosi būriais.
Balsas – gana triukšmingas. Dažniausiai girdimas šaižus „kjarr“ ir trumpesnis „kr kr kr“.
Dažniausia ir plačiausiai išplitusi kirų rūšis. Pavasarį pasirodo anksti, su ledonešiu, išskrenda vėlai rudenį. Mėgstamos vietos – įvairūs vandenys, ežerai, upės, tvenkiniai. Laukuose mėgsta sekioti paskui artojus. Peri didelėmis kolonijomis. Lizdą krauna salose ant kupstų, plūduriuojančių vandens augalų. Plungės parke stebimi skraidantys išilgai Babrungo upės, daugiau kirų šiaurinėje pusėje, kur plačiau išsiliejusi upė.
Minta vandens ir sausumos vabzdžiais, jų lervomis, smulkia žuvimi, graužikais.



