Varnėnas/Sturnus vulgaris


45.
Didesnis už žvirblį. Kūno ilgis 22 cm, sveria apie 80 g. Patinas juodas, ryškaus metalo žvilgesio. Sparnai ir uodega rusvi. Snapas plonas, ilgokas, geltonas. Patelė ne tokių ryškių spalvų, snapas gelsvas. Rudenį kūno apatinė pusė išmarginta didokomis baltomis dėmėmis, viršutinė – rudais taškeliais. Nuo juodojo strazdo skiriasi trumpesne uodega ir blizgančiomis plunksnomis. Keliauja dideliais būriais.
Balsas – išgąsdintas šaukia „špet“, susišaukia „dže...dže“. Giesmė susideda iš labai skirtingų garsų, pamėgdžioja kitų paukščių balsus. Patinas gieda tupėdamas ant šakos, protarpiais plasnoja sparnais.
Labai dažnas, plačiai išplitęs. Parskrenda kovo mėnesį, išskrenda vėlai rudenį. Pavieniai paukščiai žiemoja. Minta įvairiais bestuburiais, uogomis.
Gyvena gyvenvietėse, soduose, parkuose, pamiškėse. Lizdą krauna uoksuose, inkiluose.







